top of page

Rygene Undersøkelsen 2010- Utstein

Oppdatert: 2. feb. 2019


Helgen 23-25 april 2010 arrangerte Rygene Detektorklubb i samarbeid med Arkeologisk Museum -UiS, et prøveprosjekt med godkjennelse fra Riksantikvaren og grunneiere i Rennesøy kommune.


Medlemmer av Rygene Detektorklubb samt medlemmer i vår vennskaps forening i Danmark: Thy-Mors Detektorforening har hatt en detektor-undersøkelsee på noen utvalgte lokaliteter i Rennesøy kommune. Prosjektet var å finne ut om det lå løsfunn av gjenstander i pløyelaget av historisk verdi. Lokalitetene var på pløyde marker rundt Utstein Kloster, Sørbø på Rennesøy, Haugvaldstad på Mosterøy samt noen pløyde marker på forskjellige lokaliteter på Vestre Åmøy.


Vi ønsker å presisere at metallsøk på Utstein krever særskilte tillatelser og at det ikke er fritt fram for metallsøkere å avsøke slike historiske lokaliteter som markene ved Utstein Kloster. Alle funn som ble lokalisert denne helgen ble plottet med GPS og lagt i merkede funnposer og overlevert til vårt lokale museum :Arkeologisk Museum- Universitetet i Stavanger.Vi vil takke positive og velvillige grunneiere i Rennesøy kommune og Arkeologisk Museum i Stavanger for samarbeidet både forut og under undersøkelsen. Og vi vil også takke Rogaland Fylkeskommune, Rennesøy kommune samt Inge Stenslands Stiftelse for de kulturstøtter og økonomiske bidrag som gjorde det mulig for oss å praktisk gjennomføre en undersøkelse med 26 metallsøkere denne helgen.


Iløpet av undersøkelsen denne helgen kom det opp mange funn. Særskilt må nevnes funn som betalingsringer i gull, sannsynligvis fra folkevandringstid, middelaldermynter, signeter, beslag/smykke fra vikingtid, gullring fra middelalder, ringspenner, halv støpeform for produksjon av perler samt båtnagler. Men det var mange andre funn som nå blir katalogisert av Arkeologisk Museum som også ble funnet som var interessante og som alle kunne si litt mer om hva som har foregått på de enkelte jordene i tidligere tider.Vi i Rygene Detektorklubb er meget fornøyd med et vellykket arrangement og vi takker for denne fantastiske flotte helgen i skjønn natur og atmosfære i Rennesøy kommune med å vise noen stemningsbilder og funn her på siden vår. Denne helgen bidro vi med å finne noen flere brikker i Utsteins historie pusslespill slik at historikere og arkeologer kan forstå mer av den forhistorie som har foregått på denne vakre øya.Medieomtaler:

  • https://gml.rygenedetektorklubb.com/metallsokerbilder/mediamappe/utstein_aftenbladet.pdf

  • https://www.nrk.no/rogaland/viktige-arkeologiske-funn-i-helgen-1.7095954

  • https://www.dagbladet.no/nyheter/gullfunn-i-harfagres-land/65076776


Se Video fra Rygene Undersøkelsen og Utstein Kloster her:
64 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page