top of page

Thy Rally 2015- 10 års jubileum

Oppdatert: 2. feb. 2019


Så var tiden kommet. Thy Rally skulle arrangeres for tiende året i samarbeid med de lokale museer og grunneiere i Thy-Mors området. Og over 70 forventningsfulle metallsøkere sjekket inn på Nørhå fritidsskole, der det hele startet i 2005. Fra den 17-20.september skulle både Thy-Mors feires, med undersøkelser og funn om dagen, og god mat, drikke og selskap om kveldene.


Mors, Skyum, Hassing og Vestervig som søkesteder stod på programmet. Her var både kjente detektorsteder, men også gårder som nok aldri hadde blitt undersøkt med metalldetektor før. En bevisst strategi der intensjonen er å få avdekket potensielle nye funnlokaliteter som ikke er kjent fra før. Med 70 menn og kvinner rigget med metallsøker i fire dager, så har man gode forutsetninger for at man kan kartlegge store områder for funn i pløyelaget meget effektivt.


Og funn ble det gjort på hvert et sted, selv om enkelte gårder var meget funnfattige. Og det er jo et resultat i seg selv. Finner man ikke mye med 70 mann, ja så er det ikke mye i pløyelaget å finne.

På fredags ettermiddag holdt Thisted Museum åpent noen timer for den spesielle detektor utstillingen i anledning 10 års jubileumet.


Lørdags kveld var det helstekt pattegris på menyen og Oluf"killer Axe" Skadhauges legendariske historiske quiz, etterfugt av premiering av de beste funn. Og mye funn ble det. Og spesielle funn.


Et av de mest spesielle funn var en Valkyrie fibel / beslag i sølv med intrikate detaljer. Den ble funnet av Amund Segerhard i Vestervig. Her ser vi Valkyrien som tar imot den slagne kriger, verdig til å bli einherje i Åsgard. Der skal de kjempe side om side med gudene. I Valhall deler Odin og Frøya de falne mellom seg. Halvparten kommer til Odin i Valhall og halvparten til Frøya i Folkvang. Valkyrien i sølv ble kåret til beste vikingtidsfunn på treffet.


Et annet spesielt funn ble gjort av undertegnede ( John Kvanli). Et større bronsehode formet som et villsvin. Forgyldet og funnet på øya Mors. Forslagene til datering og hva dette hodet har sittet på av større gjenstand var mange. pynt til mankestol? Pommel ?- Dateringer fra germanertid til middelalder ble nevnt. Det skal bli spennende å få høre vurdering av denne når National Museet i København får uttalt seg. Mye kan tyde på at vi mest sannsynlig befinner oss i slutningen av vikingtid/ tidlig middelalder. Bronsehodet ble kåret til beste funn og det ble undertegnede meget takknemlig og glad for.


Utallige flott gjenstander, mynter, fibler, beslag, vektlodd, perler, blysegl og annet kom opp og gps satt. Jeg fikk tatt bilde av noen av de funn som ble gjort opp til lørdagen. Og viser et lite utvalg av disse nedenfor på denne siden. Jeg har deltatt årlig på de siste 9 av ti Thy Rally, og har sett hvordan denne årlige begivenheten har skapt nye amatørarkeologer, og sparket gnisten i mang en detektorfører oppigjennom tiden. Vi håper på ti nye år og gratulerer Thy-Mors detektorforening med vel gjennomført 10 års rally som bare går på skinner og er en fornøyelse å få være med på. Takk til alle deltakerer, tilretteleggere og arrangører.67 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page