Helgen 03.-05.april 2009 samlet Thor Holmboe i samarbeid med Museum Lolland-Falster ca 70 metallsøkere fra Danmark, Norge og Sverige til detektor avsøking på noen meget spennende og spesielle områder som Lolland kunne by på.
Områdene som var plukket ut og fordelt på metallsøkerne var :
Halsted Kloster; Kloster i mange hundrede år, med bosetning fra romersk jernalder og opp til dags dato.
Hoby; stedet der det i 1920 ble funnet de to kjente 1,1 kilo tunge sølvbegrene med motiv fra Homers Illiaden. Hobyfunnet inneholdt det mest komplette romerske drikke service funnet utenfor Romeriket. <<Les mer om Hobyfunnet her>>
Vindeby; Vendernes by? Konsentrasjon av bosetning fra germansk jernalder og opp til vikingtid/ middelalder. Mektige graver, og mange oldtidsfunn har tidligere blitt funnet i og rundt Vindeby.
Hestø og Prestø i Maribo Sjøen; Øyene har trolig vært del i et forsvars system for den store øy Bogøy, hvor Kong Valdemar hadde sin borg"Revshlaeborg" som ble brent ned av Venderne i ca. 1167.
Iløpet av undersøkelsen denne helgen kom det opp over 500 funn (fra nyere tidsalder) og over 350 oldsaker som ble erklært Danefæ. Fibler, mynter,bruksting,beslag etc som alle kunne si litt mer om hva som har foregått på de enkelte jordene i tidligere tider.
Alle funn ble plottet med GPS og nøye avfotografert og innsamlet i funnposer med god merking. Ja,selv de funn som ikke var oldsaker ble samlet inn for hver mark og gitt til museet,siden dette også sier noe om aktiviteten og bevegelsene på disse utvalgte områdene også etter middelalderen.
Dette var et meget vellykket arrangement og vi takker Thor Holmboe og Museum Lolland-Falster for muligheten til å få oppleve Lolland med sin rike historie samt bidra med enda flere biter av historie-puslespillet slik at historikere og arkeologer på Lolland kan forstå mer av øyas forhistorie.
Medialink fra Folketidende, Lolland :
https://gml.rygenedetektorklubb.com/metallsokerbilder/lollandtreff/lollandavissamlebilde.jpg
Comments