top of page

Metallsøkprosjekt Missingen/Åkeberg

Oppdatert: 22. aug. 2018


Foto: Lotte Olsen/ NRK

I 20014-2015 ble det gjennomført et større forskningsbasert prosjekt anført av KHM og Birgit Maixner rundt metallsøk i området Missingen- Åkeberg i Østfold. Dette var et samarbeidsprosjekt mellom forskning, forvaltning og frivillige rundt en storgård fra jernalderen.


Rygene Detektorklubb sammen med amatør-arkeologisk kontor i Østfold, NMF, Østfold Detektorklubb, Mjøsen Metallsøkerforening samt private aktører var invitert til å delta i prosjektet. Og det var en betydelig innsats som ble nedlagt av frivillige detektorister i denne perioden og i prosjektet. Her må vi fremheve rollen og innsatsen til Hugo Falck i Rygene, og gjengen rundt ham, som ble etterhvert ble til Raade Detektorklubb. Hugo Falck ble oppnevnt til en "frivillig arkeologisk tillitsmann" i prosjektet.


Prosjektets mål:

  • Kartlegge aktivitetsspor fra jernalderen og middelalderen i landskapsrommet rundt Glommas vestre løp, gjennom målrettet metallsøk i pløyelaget

  • Oppnå en bedre forståelse for storgården ved Missingen/Åkeberg, dens utstrekning, organisasjon, kontaktnett og betydning gjennom tidene.

  • Få kunnskap om organiseringen av landskapet (verkstedgårder, anløpsplasser mm)

  • Undersøke hvordan landhevingen og stengingen av Glommas vestre løp mot slutten av vikingtiden påvirket sentralitet og bosetting i området "landskap i krise".

Nedenfor kan du finne linker og lese mer om Missingen, Missingenprosjektet. Vi må takke Birgit Maixner for den fantastiske måten hun klarte involvere detektorister på i prosjektet, i en brytningstid der både forskning og forvaltning etterspurte mer norsk forskning på området metallsøk og løse kulturminner i pløyejord. Hennes arbeid og forskning var et stort bidrag i en dagsaktuell debatt.


https://www.nrk.no/ostfold/unike-funn-fra-romertid-til-vikingtid-1.12109870


https://docs.wixstatic.com/ugd/7fcb0a_f296432139e449388c4db8fafb8a2e41.pdf


https://docs.wixstatic.com/ugd/7fcb0a_e6a83faaf03a489ea66f02b6e7ca0096.pdf


Foto: Birgit Maixner/KHM40 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page