top of page

Brit finner en sjelden Bysantisk mynt

Oppdatert: 24. aug. 2018

Vi hadde holdt på å søke noen timer på et jorde i Østfold, da Brit Annie Hoddø gjør et funn. Jeg tar en kikk på den og skjønner ikke noe av hva det kunne være. Den var veldig lett og stor. Så noen loddepunkter på den.


Vi oppsøkte Hugo Falck på marka for å spørre om han visste hva det kunne være. Men han var heller ikke sikker. Så jeg sende da bilder til Tobias Bondesson som er helt fantastisk på å gi ID. På vei tilbake til funnstedet så plinger det på messenger der det står:

"-Det är med största sannolikhet en bysantinsk miliaresion omgjord till smykke (loddespor efter nålkonstruktion på baksidan, och förgyllning på framsidan). Ca år 1000. Grattis! Bysantinska mynt är mycket ovanliga i Skandinavien, så det är verkligen ett toppenfynd."


Jeg hadde kun hørt om Bysantinske mynter og nå står jeg med en i hånda som i tillegg er ytterst sjeldent her til lands. Ble veldig glad på Brit sine vegne. Sa til henne på vei ned til Østfold at hun kom til å finne noe stort. Hun har hatt funntørke de siste turene. Og før dette funnet hadde hun funnet spinnhjul fra middelalder, funnet spenne fra middelalder, bit av spenne fra vikingtid, en eller annen form for krok fra sannsynlig middelalder, par sølvmynter som gikk til bonden og hun var da selvfølgelig fornøyd, og dette var før lunsj.. Og så kom dette funnet. Og hvilket flott funn det var.Brit registrerer et av sine mange funn denne dagen

Om mynten:

Bysantinsk Miliaresion under Ioannes I Tzimiskes (969-976)

Det er kjent 5 stk av denne type her i Norge. Les denne flotte avhandlingen til Helle Horsnaes om bysantinske mynter:


At denne også er omgjort til smykke, er også veldig spesielt. Skulle likt å sett reisen til denne mynten og sett alt hva den har opplevd fra Tyrkia til Østfold.

Det ble gjort over 70 funn denne dagen. Mer bilder etc kommer senere. Dette innlegget handlet om funnet til Brit.


Bysantinsk Miliaresion under Ioannes I Tzimiskes (969-976)

Dere kan lese mer om historien om det bysantinskeriket/ østromerriket her.


Igjen, tusen takk til våre venner i Råde og Rygene detektorklubb for en helt fantastisk dag. Dette er uten tvil den beste detektortreffet jeg/ vi har vært med på med tanke på hvor mye som ble funnet. Og stor takk igjen til Tobias for hjelp med ID.

Alle funn vil bli levert til fylkesarkeologen i Østfold denne uka.Hugo har akkurat funnet en bit av en korsfibel fra folkevandringstid

Brit sine oldsaksfunn

Terje sine oldsaksfunn

Far og sønn Luneborg studerer Bysantiske mynten som Brit fant

494 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page