Endelig kom det funn fra merovingertiden på en gård som har levert funn fra steinalder, muligens bronsealder, folkevandringstid, vikingtid og middelalder.
På søndag var jeg og Brit Annie Hoddø tilbake til en gård et sted i Hedmark som i følge kildene har mye spennende historie å by på. Vi hadde fått tilgang til denne gården i vinter da vi hadde et møte med grunneier. Han er veldig historieinteressert og han har også alltid lurt på hva som lå under bakken på jordene hans. Først fortalte vi om lover og regler rundt eventuelle oldsaksfunn. Det er noe vi alltid gjør, slik at det ikke skal bli en overraskelse for grunneier om vi plutselig skulle finne en oldsak og fortelle at denne må inn til fylkesarkeologen. Så åpenhet opp mot grunneiere er veldig viktig. Vi gir også alt til bonden som ikke skal inn til fylket, om han vil ha det. Noen grunneiere vil ha, noen vil se og andre bryr seg ikke. Denne grunneier vil se og ha gjenstander. Etter noen få turer i vår der det dukket opp noen oldsaker, så har jeg og Brit gått endel nå i høst. Vi har hatt med et par andre detektorister som har bidratt med å finne ut mer om gårdens historie. Per dags dato er det funnet 28 oldsaker, spredt rundt omkring på gården. Og inntil i går, var det ikke et eneste funn fra merovingertiden ca. 550 – 750 e.Kr. Har funnet gjenstander fra steinalder, muligens bronsealder, romertid, folkevandringstid, vikingtid og middelalder. Var ikke så lenge siden jeg snakket med arkeologen om dette, at jeg syns det var rart det ikke er kommet opp noe fra merovingertiden enda, noe også han var enig i. Etter og ha gått i ca 1 time fikk jeg inn et signal som flere ganger før. Der dukket det opp en rund gjenstand. Så med engang at dette var en fibel. En skivefibel som det også kalles på fagspråket. Eller et smykke for dem som lurer på hva fibel betyr i denne hobbyen.
Dette var min første skivefibel fra merovingertid. Har funnet en fra vikingtid før. Skivefibel skal ikke forveksles med koniske fibler.
Og da måtte man finne fram gps. For her skulle det tagges og bagges. Altså registrere funnet med riktig koordinater slik at fylkesarkeologen og kulturhistorisk museum i Oslo får riktig opplysninger om funnet, og hvor den er funnet.
Fylkesarkeologen i Hedmark er varslet om disse funnene.
Comments