top of page

Hemnes skatten

Oppdatert: 22. aug. 2018

Den 19.februar 2017 ble det av Øyvind Hetland funnet en for vestlandets del, uvanlig sølvskatt fra vikingtid, bestående av 16 fragmenter av arabiske dirhems. Det hører til sjeldenhetene her vest at det blir funnet myntnedleggelser fra vikingtid der det som i dette tilfellet, alle myntene er dirhems.


Dette funnet er således helt unik ettersom man normalt ser et meget høyt innslag av engelske og tyske mynter i nedleggelser under vikingtid her vestpå. Myntene ble funnet på gården Hemnes på vest-Karmøy under et klubbsøk i Rygene Detektorklubb. Myntene er preget for det islamske kalifatet i Teheran og Bagdad i perioden rundt 7-900 ekr.


Det er forøvrig blitt gjort andre detektorfunn på gården både tidligere og dagen da skatten ble funnet som indikerer at vi her har med å gjøre med en handelsgård. Flere engelske, norske, tyske og utenlandske mynter fra vikingtid og oppover i middelalder er blitt gps satt og innlevert til Arkeologisk Museum i Stavanger. De aller fleste funnene er blitt gjort av våre to lokale medlemmer fra Karmøy: Øyvind Hetland og Roger Torgersen.


Funnet ble gjort i øvre dyrkningslag, og etter funnet var blitt dokumentert godt nok, så ble funnstedet tildekket og rapport gikk umiddelbart til Rogaland Fylkeskommune. Det gikk litt over ett år før Arkeologisk Museum i Stavanger kom for å gjøre en liten utgravning av funnstedet. I mellomtiden ble funnet holdt hemmelig. Vi hadde jo ønsker og tro på at det kunne og ville ligge mer i undergrunnen og at det man hadde til nå funnet i øverste pløyelag var toppen av isfjellet. Slik var det dessverre ikke for dette funnet. Funnstedet lå tett til en stor kampesten, og en sprekk i stenen viste retningen til nedleggelsen. Dette var nok en bevisst nedleggelse for å finne den tilbake igjen senere. Funnstedet var så tett inntil stenen av ikke plog og traktor hadde hatt mulighet for å pløye ut nedleggelsen. Undersøkelsen foretatt av AMS viste at det ikke var noen arkeologiske strukturer eller nedgravninger i undergrunnen på stedet, og ingen flere mynter ble heller funnet under utgravningen.


Mediaoppslag:

https://docs.wixstatic.com/ugd/7fcb0a_2d41c54bf91c47cfbe1fbcceea122f09.pdf
133 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page